Näyttökoe

Helsinki Hacklabin wikistä
Versio hetkellä 25. maaliskuuta 2016 kello 08.12 – tehnyt Kremmen (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Näyttökokeen avulla Lotan käyttäjiksi haluavat osoittavat kykenevänsä koneen itsenäiseen käyttöön. Kokeen tarkoituksena on varmistaa, että koneen käyttöehdot ja henkilöturvallisuus toteutuvat myös kun ketään muita ei ole paikalla neuvomassa.

Koejärjestely muistuttaa jossain määrin ajokorttikokeen insinööriajoa; kokelas operoi konetta itsenäisesti valvojan kehoitteiden mukaisesti. Näyttökokeessa ei ole läsnä muita kuin kokelas ja kokeen vasaanottaja, eikä suorituksen aikana koneen käyttöä ohjeisteta, vaan tarkoitus on mitata kokelaan olemassa olevat valmiudet itsenäiseen työskentelyyn.

Kokelaita kehoitetaan valmistautumaan etukäteen mm. tutustumalla wikin oheismateriaalin. Parhaat perusvalmiudet saanee cnc-alkeis- ja peruskursseilla joita järjestetään aika ajoin, mutta ne eivät ole ehdoton vaatimus; osaaminen ratkaisee. Koetta ei ole mahdollista läpäistä hallitsematta peruskäytön keskeisiä asioita. Huomionarvoista on, että yleinen koneistustekniikan tunteminen ei välttämättä riitä koska tässä näyttökokeessa arvioidaan kokelaan taitoa operoida juuri Lottaa ja hallita Lotalle sovitut käytännöt, ei alan tuntemusta yleensä.

Kokeen yleinen kulku on seuraava;

  1. Koneen käynnistäminen ja saattaminen toimintakuntoon
  2. Työkalun kiinnittäminen pitimeen ja sijoittaminen makasiiniin
  3. Työkalun pituusoffsetin mittaus ja ohjelmointi koneen muistiin
  4. Koneen operointi manuaalitilassa ja siinä tarvittavien MDI-tilan komentojen käyttö
  5. Työkoordinaattien mittaus ja ohjelmointi koneeseen
  6. Annetun ohjelman syöttö muistiin ja ajo automaattitilassa

Etukäteen tehdään tiettäväksi, että mikäli kokelasta joudutaan opastamaan keskeisessä perusasiassa tai kokeen valvoja joutuu puuttuman kokelaan operointiin vahinkojen välttämiseksi, koe on automaatisesti hylätty. Vähäinen auttaminen lähinnä ulkomuistin tueksi ei kuitenkaan ole hylkäysperuste. Kokeen vastaanottaja ainoana henkilönä päättää onko kyseessä vähäinen auttaminen vai hylkäysperuste. Parasta siis on että kokelas aidosti hallitsee koneen käytön.


{{#if:Lotta | |

}}

Lotta Ohjeet:

Edellinen

Takaisin Turvasäännöt

Seuraava