Lotan käytön perusohjeet

Helsinki Hacklabin wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käynnistys tilasta "kylmä & pimeä"

Koneen ollessa kylmä ja pimeä, se käynnistetään seuraavasti:

 • Kierrä koneen taakse. Tarkista, että voimavirtapistoke on kiinni seinässä ylhäällä olevassa pistorasiassa (yleensä on). Käännä sähkökaapin oven yläosan iso musta pääkytkin asentoon ”ON”. Koneen pääsyöttö kytkeytyy nyt päälle ja tuulettimet jne käynnistyvät.
 • Pääsyötön kytkentä yleensä käynnistää myös paineilmakompressorin minkä kuulee sen aiheuttamasta metelistä. Ellei kompressori käynnisty, joku on joko kytkenyt sen pois päältä tai irrottanut pistokkeen. Siinä tapauksessa tarkista ja tarvittaessa korjaa:
 • kompressorin pistoke on kiinni koneen sähkökaapin sivulla löytyvässä pistorasiassa ja
 • Kompressorin sähkökytkin on päällä. Sähkökytkin on punainen nappi kompressorin selässä olevassa mustassa painekytkinrasiassa. Vetämällä nuppi ulos kompressori käynnistyy.
 • Palaa koneen eteen operaattorin paikalle. Ohjauspulpetin vasemmassa sivuseinäsä on nelikulmainen nappipari vihreä/punainen. CNC-tietokone käynnistyy painamalla vihreää nappia. Painalluksesta ei tapahdu mitään välittömästi näkyvää, mutta hetken kuluttua kuvaputkelle ilmestyy boottinäyttö ja homma lähtee etenemään.
 • Mikäli ohjauspaneelissa palaa punainen (EMG)-valo, tarkista että paneelin oikeassa alakulmassa oleva hätäseis-painike on vapautettuna (vapautuu kiertämällä myötäpäivään jolloin se nousee ylös).

Tässä vaiheessa joudutaan odottamaan hetki jotta paineilmahälytys (ALARM / AIR PRESSURE) poistuu. Kun paneelin vastaava hälytysvalo sammuu, kone on valmis toimintaan.

MUISTA! Milloin tahansa sattuu jotain joka ei ollut tarkoitus, tai kone tekee muuta kuin mitä halusit sen tekevän, ÄLÄ EPÄRÖI HETKEÄKÄÄN vaan lämää HÄTÄSEIS POHJAAN HETI! Tämä kone syö rautaa, mutta myös lihaa. Sinunko?

Käytön lopettaminen ja koneen sammuttaminen

Kun olet työstänyt päivän saaliin valmiiksi, siivoa kone ja sammuta se:

 • Harjaa lastut ja leikkuuneste pois pöydän pinnalta ja johdesuojista. Käytä tähän vähäsen aikaa ja vaivaa jottei kone muutu saastaiseksi ja ruostu ajan mittaan. Jos äitisi on labin jäsen, voit ulkoistaa homman hänelle, muussa tapauksessa varaudu vittuiluun jos pöydällä ja/tai puristimissa on yhtään lastukekoja tai lammikoita kun poistut paikalta.
 • Suositeltavaa mutta ei pakollista, on ajaa kara ja pöytä akselien liikealueelle niin, että ne eivät makaa kotirajoillaan. Tämä siksi, että seuraava joka käynnistää koneen joutuu kumminkin kotiuttamaan kaikki akselit ja se on helpompaa jos niitä ei ensin tarvitse peruuttaa sieltä pois.
 • Sammuta CNC-ohjain paneelin vasemman kyljen punaisesta nelikulmaisesta napista jolloin näyttö ja indikaattorit pimenevät.
 • Kierrä koneen taakse ja katkaise päävirta sähkökaapin mustasta pääkytkimestä (käännä ”OFF”-asentoon). Kompressori sammuu samalla joten sitä ei tarvitse erikseen sammuttaa.
 • Valmis, voit poistua paikalta.


Peruskäytön ohjeet
Ohjauspaneeli Lotan turvasäännöt Näyttökoe
Valmistelevat toimenpiteet Työkaluasetus Esimerkki
Käsinajo Työkappaleen asetus Esimerkki
MDI-moodi Esimerkki Esimerkki
Automaattiajo Ohjelmointi G-koodi
Vianhaku Esimerkki TyöstöarvotLotta Ohjeet:

Edellinen

Takaisin Lotta

Seuraava