Lotan työkalut

Helsinki Hacklabin wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Toivelista

Toivelista uusista työkaluista

Koneruuvipuristimet 2 kpl

Kiinnitä puristin pöydän T-uriin kiinnitinpulteilla joita löytyy takaseinän metallihyllystä. Rihtaa puristin suoraan jotta kappaleista ei tule vinoja. Kiinnitä kappaleet huolellisesti koska työstövoimat ovat joskus melkoisia. Varo jyrsimästä puristimen leukoja tai runkoa.

BT40 kartioholkin putsaustyökalu

Punainen kahva jossa on säämiskänauhoitettu kartio, on tarkoitettu karan vastakartion pitämiseen puhtaana. Kieräytä putsainta karalla aina silloin tällöin kun vaihdat työkalua käsin.

Elektroninen piippari + BT40-weldon20-sovitin.

Piippari on tarkoitettu metallisten työkappaleiden reunojen ilmaisuun X- ja Y-suunnissa. Laitteen kärjessä on 10,000 mm halkaisijainen pallo joka koskettaessaan työkappaletta sulkee virtapiirin ja aiheuttaa ääni- ja valoilmaisun. Piippari ei ilmaise muovisia tai muita eristeaineisia kappaleita. Pallo ei myöskään jousta yhtään pystysuunnassa, joten sen käyttö Z-suunnassa ei tule kyseeseen. Piipparia ei ole sijoitettu makasiiniin koska se ei ole työstökalu eikä niinollen hyödytä varsinaisissa ohjelmissa. Sen takia se on tarvittaessa asetettava karalle käsin.

Varsinaiset jyrsintyökalut

Jos työkalun yhteydessä on erikseen mainittu pidin, niin kyseinen pidin on lähtökohtaisesti varattu juuri tälle työkalulle. Älä siis irrota niitä toisistaan ilman tosi hyvää syytä. Ja jos irrotat niin kalibrointi on ehdottomasti suoritettava uudelleen ennen kuin poistut paikalta.

Palajyrsimet

Palajyrsimissä käytetään vaihdettavia teräpaloja. Valitse työstettävälle materiaalille sopivat terät:

  • Teräkselle, 1 loota(10 kpl)) Mitsubishi APMT1604PDER-H2
  • Alumiinille, 1 loota(10 kpl)) Mitsubishi APGT1604PDFR-G2

T01 palatappijyrsin

+ BT40-sovitin (CTC tools BAP 32-32-200-3T APxT1604 + Kremmenin Nikken BT40-C32 pikaistukka).

Yleiskäyttöinen rouhintajyrsin jolla saa kyllä siistiäkin jälkeä aikaan. HUOM: työkalulle löytyy sekä alumiini- että teräsjyrsintään palat erikseen. Tarkista kummat on kiinni ennenkuin jyrsin väärillä paloilla koska tulos on huono ja palat kärsii. Tarvittaessa vaihda palat. Huomaa, että kovametallipalojen kyljet eivät ole tarkasti pystysuorat, joten kylkijyrsintä tuottaa limisaumavenettä muistuttavan pinnan. Sinänsä tappi kyllä jyrsii sivultakin ihan hyvin, mutta pinta vaatinee viimeistelyjyrsinnän tasaisesti leikkaavalla tapilla.

T02 palakruunujyrsin

+ BT40-sovitin (CTC tools BAP 99 27/80-5T APxT1604 + Kremmenin Nikken BT40-27 kiekkotuurna).

Kruunujyrsin on tarkoitettu isojen tasopintojen rouhintaoikaisuun. Se käyttää samoja paloja kuin palatappijyrsinkin, ja myös kruunun kylkijyrsintä tuottaa pykäläisen lopputuloksen.

T03 toistaiseksi tyhjä

Koska makasiinipaikan yksi pidikeleuka puuttuu. Työkalu ei pysy luotettavasti tässä paikassa.

T04 8 mm lyhyt karbiditappi

T05 8 mm karbidi-viisteporajyrsin

Perustappijyrsimet teräkselle

2,3,4,5,6,8 ja 10 mm, 4 flute HSS lyhyt, 4-5 kpl kutakin.

Yleiskäyttöisiä teriä lähinnä teräksen jyrsintään, mutta sopivat myös muoveille ja vastaaville materiaaleille. Nämä terät tunnistaa punaisesta täplästä varren kiinnityspäässä (kunhan ehditään laittaa).

Perustappijyrsimet alumiinille

2,3,4,5,6,8 ja 10 mm, 3 flute uncoated carbide, 1kpl kutakin.

Yleiskäyttöisiä teriä alumiinin jyrsintään. Näitä ei tule käyttää teräkselle, koska tapin teräkulma on väärä teräkselle. Tunnistusmerkki on sininen täplä varren kiinnityspäässä.

Pallopääjyrsimet

Pallopääjyrsimet on tarkoitettu pehmeiden muotojen jyrsintään lähinnä 3D-mallinnetuille muodoille.

HSS-tapit on ajateltu teräkselle, samoin TiAlN. Pinnoittamaton karbidi toimii alumiinille.

  • HSS 5mm ja 8mm
  • Karbidi/TiAlN 6mm
  • Karbidi 10mm

Karbidi-pisto/viistejyrsin 8mm

Terän kärki on ajettu tylsäksi, eli viistejyrsinterää ei tällä hetkellä ole

Pisto/viisteterä on ajateltu porattavien reikien esimerkkaukseen jotta vältetään pitkien porien vaeltaminen sileällä pinnalla. Samalla terällä voidaan ajaa 45 asteen viisteitä kappaleiden reunaan. Terän kärkikulma on siis 90 astetta kun se normaalilla poralla on 118 astetta.

Tappijyrsinten pitimet

<= 12 millisille terille on kolme pidintä CTC BT40-ER20 ja niille kaksi holkkisettiä 1-13mm Isommille terille löytyy BT40-ER32 sovitin

Porat ja kalvaimet

Reikien tekemiseen ja avartamiseen

Morsekartioporat

5, 6, 7, 7.9, 8, 9, 9.9,10, 12, 14, 15, 16, 18 ja 20 mm

Porien irroittamiseen pitimistä on oma erikoistyökalu.

Konekalvaimet 8mm, 10mm


Lotta Ohjeet:

Edellinen

Takaisin Lotta

Seuraava