Rihtaus

Helsinki Hacklabin wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rihtaamisella tarkoitetaan tässä työkappaleen tai ruuvipuristimen kiinnittämistä Lotan pöytään siten, että sen valitut suunnat yhtyvät Lotan (X/Y) akselien suuntiin. Tämä on välttämätön edellytys suorakulmaisten kappaleiden tuottamiseksi. Tyypillisesti rihtauksen tulisi toteutua selvästi tarkemmin kuin 0,1 mm / 100 mm mikä on Lotan puristimien leuan leveys nykyisellään.
Käytännössä rihdattavaksi valitaan yksi suunta joka saatetaan samansuuntaiseksi vastaavan akselin kanssa. Seuraavassa käytetään esimerkkinä koneruuvipuristimen kiinteän leuan pitkän sivun rihtaamista pöydän X-akselin suuntaiseksi. Menetelmä sinänsä pätee muillekin kappaleille ja Y-suunnalle yhtä hyvin.

Rihtauksen työnkulku

  1. Määritä mitä tarkkaan ottaen ollaan rihtaamassa, eli jokin suora, mieluiten koneistettu pinta jota voidaan mitata heittokelloa käyttäen. Jos tällaista pintaa ei ole ollenkaan käytettävissä, tulee harkittavaksi kappaleen esikoneistus jotta semmoinen saadaan aikaan. Esimerkissä valitaan nyt koneruuvipuristimen kiinteän leuan sisäpinta rihdattavaksi.
  2. Kiinnitä kappale - tässä tapauksessa siis puristin - pöytään sopivalla tavalla. Yleensä sopiva tapa on käyttää T-uramuttereita, pultteja ja tarvittaessa pantarautoja. Puristimessa on valmiit hahlot joihin pultti voidaan kiristää mutterilla suoraan. Kappale kiinnitetään silmämääräisesti mahdollisimman suoraan heti alussa. Valitse kiinnityspaikka siten, että mitattava reuna on mahdollista tavoittaa heittokellolla kuten seuraavassa esitetään.
  3. Hae paikalle magneettijalalla varustettu heittokello. Sellainen löytyy ainakin Lotan tarvikkeista (sininen muovilaatikko) mutta labilla on muitakin. Kiinnitä magneetti karatolpan pyöreään osaan ja varmista että se nappaa siihen hyvin kiinni. Säädä varret alaspäin niin, että kello ylettyy mitattavaan reunaan. Tämä saattaa hyvinkin edellyttää myös karan ja pöydän aseman säätöä jotta onnistuu.
  4. Kiinnitä heittokello varteen ja säädä se ottamaan kontaktia mitattavaan pintaan. Aja karaa käsiajolla varovasti mitattavan pinnan päästä päähän ja varmista, että kello ottaa kunnollisen kontaktin koko matkalla. Kiristele kaikki nivelet ja kiinnitysruuvit kunnes kello on tukevasti paikoillaan.
  5. Kiristä toinen puristimen kiinnitysruuvi hieman, ja toinen niin että siitä on löysät pois, mutta ei juuri enempää.
  6. Aja kello mitattavan alueen alkuun ja ota lukema muistiin tai kellon merkkeihin. Aja sitten toiseen päähän seuraten kellon lukeman muuttumista. Järkeile kumpaan suuntaan mitattava pinta on vinossa.
  7. Tartu nyt aiemmin hakemaasi läskivasaraan (punainen muovivasara jonka paikka on Lotan työkalutaulussa) ja naputa varovasti puristimen reunaa hakien loppulukemaa kohti alussa mitattua. Ideana, että puristin kiertyy kireämmällä olevan ruuvin ympäri, mutta ei juuri siirry paikaltaan. Hyvä tapa on, että jos naputtelu ajaa mittakellon tappia sisäänpäin, niin vedä käsin irti kappaleesta napauksen ajaksi. Näin kellon rattaat eivät joudu alttiiksi toistuville iskurasituksille.
  8. Toista mittausta edestakaisin iteroimalla, koska naputtelu muuttaa myös alkulukemaa. Sitä mukaa kuin lukemat naputtamalla lähestyvät toisiaan, ala varovasti kiristelemään kiinnityspultteja. Älä tee sitä kuitenkaan kerralla koska silloin lukemat taas tyypillisesti muuttuvat, vaan vähitellen.
  9. Kun lukema on riittävällä tarkkuudella sama alueen molemmissa päissä, voit kiristää pultit lopullisesti ja on rihtaus valmis. Palauta mittakellot ja muut kalut sinne mistä ne haitkin.