Metallityöhuone

Helsinki Hacklabin wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Tilan varusteet

Lähitulevaisuuden kehityskohteita

  1. Yleisvalaistuksen parantaminen. Edellyttää myös sähköjohtojen vetämistä työskentelytilaan.
  2. Paineilman jakelu keskitetysti huoneeseen ja muualle työtiloihin, erityisesti maalaus- ja puutyötilaan.
  3. Pikkujyrsimen poisto (Reinon ollessa käytettävissä, ei enää tarvetta ja vapautuisi tilaa)
  4. Rullakon siirto varastoon tms.
  5. Reinon työkalupitimille hylly seinälle

Tarvittavia kalustohankintoja

  1. Metallisorviin uusi kompoundi (huippukelkka). Osa tilattu kimppatilauksena, arvioitu asennusaika marraskuun puoliväli. Kustannus n.600€ josta katettu reilu 300€. Kimppaan osallistuminen edelleen mahdollista.
  2. Metallisorviin DRO
  3. Metallisorviin nelileukapakka
  4. Mittapöytä (kivinen) ja "height gauge"

Iso harmaa metallilaatikosto

Iso metallilaatikosto sisältää metallihuoneen erikoistyökaluja. Sen poranterät, jyrsintapit ja muut lastuavat työkalut ovat tarkotoitettu vain työstökoneisiin, ei käsityökaluihin. Käytä työkaluja harkiten, sillä monet niistä ovat jäsenten omaisuutta ja tarkoitettu vain käyttäjille, jotka osaavat niitä käyttää. Jos et tiedä mihin tai miten työkalua käytetään, kysy ennen kuin rikot sen.

Jyrsintapit

Ylimmässä laatikossa sijaitsevat jyrsintapit. Jyrsintappeja ei ole listattu erityisesti, mutta ne ovat laatikossa kokojärjestyksessä. Tappeja on melko hyvä valikoima. Erityistä tarvetta uusista olisi lähinnä 6-8-10-12mm karbiditerille, kiinalaiset terät ovat melko edullisia ja huomattavasti HSS-teriä parempia, joskin myös kalliimpia.

Huomioitavaa tappien käytöstä: Jos haluat harjoitella jyrsintää tai muuten huviksesi rikkoa tappeja, älä tee sitä parhaimmilla, kalleimmilla tai muuten erikoisilla tapeilla. Tavalliset kiinalaiset HSS-tapit eivät maksa juuri mitään, mutta laatikosta löytyy myös hyvin kalliita tappeja.

Tapit, joissa on päässä kierre, on tarkoitettu Autolock-pitimiin. Niitä voi käyttää myös tavallisissa holkkipitimissä jos tarpeen on.

Poranterät ja kierretyökalut

Toiseksi ylimmässä laatikossa sijaitsevat poranterät. Älä sekoita näitä teriä muiden terien kanssa. Etureunassa olevaan 1-13mm sarjaan kuuluvat vain hyvälaatuiset kobolttiterät. Isot poranterät ja kierretyökalut ovat lueteltu sivulla Lastuavat työkalut. Pienitä teriä laatikosta löytyy seuraavasti:

1-13mm HSS-cobolttiterät 0.5mm välein
1-6mm HSS terät 0.1mm välein (TILATTU)

Mittalaitteet

Mittapalat

Mittapalasarja 122kpl

Työntömitat

150mm digitaalinen (useita)
300mm digitaalinen
600mm (analoginen, alumiinirunko)

Mikrometrit

Digitaaliset

0-25mm 0.001mm
25-50mm 0.001mm
50-75mmm 0.001mm
75-100mm 0.001mm

Analogiset

0-25mm
125-150mm

Syvyysmikrometri

0-100mm, analoginen

Reikämitta, bore gauge

35-50mm, 0.01mm analoginen
50-150mm, 0.01mm analoginen

Lisäksi tulkkeja

8-150mm reikätulkit, T-malli
3-12mm reikätulkit "split ball"-tyyppi

Momenttiavain-adapteri

27-135Nm digitaalinen

Refraktomeri

0-15 Degrees Brix

Esimerkiksi leikkuunesteen tarkastukseen

Optinen kierroslukumittari

Osoita lasersäde mitattavaan akseliin tms., mittari tarkkailee laserin heijastumista, eli akseliin on kiinnitettävä heijastava tarra tai tehtävä tussilla tumma kohta. Pieniin kohteisiin voi kiinnittää vaikkapa teipinpalan lipuksi ja siihen musta ja vaalea puoli tai heijastava tarra.

Erikoistyökalut

Yleisimmät käsityökalut löytyvät seiniltä. Akkuporakoneet ovat puutyötilassa. Käsityökaluihin tarkoitetut poranterät löytyvät harmaasta lokerikosta. Tähän on listattu mainitsemisen arvoiset erikoistyökalut.

Helicoil-kierrekorjaussarjat

Tavallinen karkeakierre

M4, 4.2mm poranterä
M5, 5.3mm poranterä
M6, 6.3mm poranterä
M8, 8.3mm poranterä

Kierrekorjaussarja sisältää poranterän, jolla vanhat kierteet porataan pois ja kierretapin, jolla luodaan uudet, suuremmat kierteet samalla nousulla. Sen jälkeen reikään pyöritetään insertti, joko "helicoil", joka on tehty kantikkaasta ruostumattomasta teräslangasta, tai kiinteä sylinterimäinen insertti. Helicoilissa langan pää on taitettu, jotta siihen voi tarttua sopivalla haarukkatyökalulla ja pyörittää, taitetty pää menee reiän pohjaa koti. Lopuksi keskelle osoittava langanpää katkaistaan pois tieltä painamalla se alas. Huomaa ettei inserttiä välttämättä saa pyöritettyä väärään suuntaan takaisin ulos, joten älä pyöritä sitä vahingossa liian syvälle.

Blind bearing puller -ulosvetosarja

8-30mm

Ulosvetosarja esimerkiksi laakereille ja kohdistusholkeille. Ulosvetäjä tarttuu laakeriin etupuolelta, joten laakeri saa olla umpireiässä.

Käyttö:

Valitse sopiva ulosvetoadapteri reiän koon mukaan. Ulsovetäjän pitää ylettyä läpi laakerista tai holkista, jotta se voi tarttua sen alle. Jos päällekkäin on esimerkiksi useampi laakeri, on yritettäävä tarttua vain ensimmäiseen laakeriin. Kiristä adapteria käsin tai työkalulla kunnes se tarttuu laakerin alle, tunnet kun se löytää paikkansa. Varmista että se on kohdallaan ja kiristä tiukkaan. Kiinnitä liukuvasara adapteriin ja lyö laakeri ulos. Jos adapteri tarttii huonosti ja lipeää, sen kynnet saattavat vaurioitua. Siksi on tärkeää että adapteri on varmasti hyvässä kohdassa ja riittävän tiukalla. Lämmittäminen auttaa aina laakereiden irroituksessa, jos se vain on mahdollista.

Haka-, lukkorengas- ja tappiavaimet

Lukkorengaspihtejä avautuvia ja sulkeutuvia

Haka-avaimet

30-32
34-36
45-52
19-51 säädettävä

Tappiavaimet lukitusrenkaille ja esimerkiksi poraistukoille

45-50
52-55

Facom 117.B -pinniavain

Numero- ja kirjainmeistit

2mm numerot
3mm numerot
4mm numerot ja kirjaimet
5mm numerot
8mm numerot

Tarvikkeet

Lajitelmat

Kuparialuslaatat 5-12mm
O-renkaat NBR 3-22mm