Lotta

Kohteesta Helsinki Hacklabin wiki
Versio hetkellä 9. tammikuuta 2016 kello 19.35 – tehnyt Kremmen (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lotta on jylsijä

Labin käyttöön on saatu Eemarla Oy:n Leadwell MCV-OP CNC työstökeskus.

Kone identifioidaan tästedes nimellä "Lotta", koska lotta on jylsijä ( (C)Kevätpörriäinen ).

Perussääntöjä koneen käyttöön

  • Kuoleminen on kielletty! Ilman lupaa tapahtuva kuoleminen on pahimmillaan jopa erottamisperuste. Sen takia lue, kertaa ja paina selkäytimeen turvasäännöt ja toimi niiden mukaan.
  • "Mitähän tuosta napista tapahtuu" on HUONO ajatus. Jos et tiedä, ota selvää. Koneen käyttö ei ole perusoikeus vaan se ansaitaan. Useat labin jäsenet ovat sijoittaneet huomattavasti vähiä rahojaan jotta meillä on tällainen harvinaisuus käytettävissä. Kohtele sitä sen mukaisesti.
  • Jos makasiinissa on työkalu, niin se on kalibroitu ja vähintään kyseisen työkalun pituussoffset on oikein asetettuna Lotan työkaluoffset-taulussa. Ellei työkalua kalibroida, se on poistettava makasiinista käytön jälkeen. Kalibrointi on suoritettava sovitulla tavalla tai ellei, niin jälleen työkalu on poistettava makasiinista käytön jälkeen.
  • Jos pöydässä on kiinnitettynä ruuvipuristin, niin se on
    • rihdattu suoraan paremmalla kuin 0,1 mm tarkkuudella (referenssinä heitto kiinteän leuan sisäpuolen päiden väliltä mitattuna). Käytä varusteista löytyvää heittokelloa ohjeen mukaan.
    • ohjelmoitu työkoordinaatteihin 1 (G54) ja 2 (G55). Kiinteän leuan vasen reuna (X) ja sisäpinta (Y). Oikeanpuoleinen tai ainoa puristin on 1 (G54) ja vasemmanpuoleinen 2 (G55) jos puristimia on pöydässä 2 yhtä aikaa.
  • Jos laitat puristimen tyhjälle pöydälle, niin huomioi makasiinin ja siinä olevien työkalujen vaatima tila makasiinin pyöriessä. Jos työkappaleesi on korkea niin se ei ehkä mahdu pitkän työkalun alle kun makasiini laskeutuu vaihtoasentoon ja työntyy eteen. Kiinnitä tällöin puristin lähelle pöydän oikeaa päätä ja aja pöytä kotiasemaan ennen vaihtoa.

Käytön perusohjeet

Lotan työkalut

Koneruuvipuristimet 2 kpl

Kiinnitä puristin pöydän T-uriin kiinnitinpulteilla joita löytyy takaseinän metallihyllystä. Rihtaa puristin suoraan jotta kappaleista ei tule vinoja. Kiinnitä kappaleet huolellisesti koska työstövoimat ovat joskus melkoisia. Varo jyrsimästä puristimen leukoja tai runkoa.

BT40 kartioholkin putsaustyökalu

Punainen kahva jossa on säämiskänauhoitettu kartio, on tarkoitettu karan vastakartion pitämiseen puhtaana. Kieräytä putsainta karalla aina silloin tällöin kun vaihdat työkalua käsin.

Elektroninen piippari

+ BT40-weldon20-sovitin. Piippari on tarkoitettu metallisten työkappaleiden reunojen ilmaisuun X- ja Y-suunnissa. Laitteen kärjessä on 10,000 mm halkaisijainen pallo joka koskettaessaan työkappaletta sulkee virtapiirin ja aiheuttaa ääni- ja valoilmaisun. Piippari ei ilmaise muovisia tai muita eristeaineisia kappaleita. Pallo ei myöskään jousta yhtään pystysuunnassa, joten sen käyttö Z-suunnassa ei tule kyseeseen. Piipparia ei ole sijoitettu makasiiniin koska se ei ole työstökalu eikä niinollen hyödytä varsinaisissa ohjelmissa. Sen takia se on tarvittaessa asetettava karalle käsin.

Varsinaiset jyrsintyökalut

Jos työkalun yhteydessä on erikseen mainittu pidin, niin kyseinen pidin on lähtökohtaisesti varattu juuri tälle työkalulle. Älä siis irrota niitä toisistaan ilman tosi hyvää syytä. Ja jos irrotat niin kalibrointi on ehdottomasti suoritettava uudelleen ennen kuin poistut paikalta.

T01 palatappijyrsin

+ BT40-sovitin (CTC tools BAP 32-32-200-3T APxT1604 + Kremmenin Nikken BT40-C32 pikaistukka).
Yleiskäyttöinen rouhintajyrsin jolla saa kyllä siistiäkin jälkeä aikaan. HUOM: työkalulle löytyy sekä alumiini- että teräsjyrsintään palat erikseen. Tarkista kummat on kiinni ennenkuin jyrsin väärillä paloilla koska tulos on huono ja palat kärsii. Tarvittaessa vaihda palat. Huomaa, että kovametallipalojen kyljet eivät ole tarkasti pystysuorat, joten kylkijyrsintä tuottaa limisaumavenettä muistuttavan pinnan. Sinänsä tappi kyllä jyrsii sivultakin ihan hyvin, mutta pinta vaatinee viimeistelyjyrsinnän tasaisesti leikkaavalla tapilla.

T02 palakruunujyrsin

+ BT40-sovitin (CTC tools BAP 99 27/80-5T APxT1604 + Kremmenin Nikken BT40-27 kiekkotuurna).
Kruunujyrsin on tarkoitettu isojen tasopintojen rouhintaoikaisuun. Se käyttää samoja paloja kuin palatappijyrsinkin, ja myös kruunun kylkijyrsintä tuottaa pykäläisen lopputuloksen.

palat edellisiin 
(teräkselle, 1 loota(10 kpl)) Mitsubishi APMT1604PDER-H2
(alumiinille, 1 loota(10 kpl)) Mitsubishi APGT1604PDFR-G2

Setti perustappijyrsimiä teräkselle

2-3-4-5-6-8-10 mm, 4 flute HSS lyhyt, 4-5 kpl kutakin.
Yleiskäyttöisiä teriä lähinnä teräksen jyrsintään, mutta sopivat myös muoveille ja vastaaville materiaaleille. Nämä terät tunnistaa punaisesta täplästä varren kiinnityspäässä (kunhan ehditään laittaa).

Setti perustappijyrsimiä alumiinille

2-3-4-5-6-8-10 mm, 3 flute uncoated carbide, 1kpl kutakin.
Yleiskäyttöisiä teriä alumiinin jyrsintään. Näitä ei tule käyttää teräkselle, koska tapin teräkulma on väärä teräkselle. Tunnistusmerkki on sininen täplä varren kiinnityspäässä.

Pallopääjyrsimet

Pallopääjyrsimet on tarkoitettu pehmeiden muotojen jyrsintään lähinnä 3D-mallinnetuille muodoille.
HSS-tapit on ajateltu teräkselle, samoin TiAlN. Pinnoittamaton karbidi toimii alumiinille.

HSS-5 ja 8mm
Karbidi/TiAlN 6mm
Karbidi 10mm

Karbidi-pisto/viistejyrsin

8mm
Pisto/viisteterä on ajateltu porattavien reikien esimerkkaukseen jotta vältetään pitkien porien vaeltaminen sileällä pinnalla. Samalla terällä voidaan ajaa 45 asteen viisteitä kappaleiden reunaan. Terän kärkikulma on siis 90 astetta kun se normaalilla poralla on 118 astetta.

Tappijyrsinten pitimet

<= 12 millisille terille on kolme pidintä CTC BT40-ER20 ja niille kaksi holkkisettiä 1-13mm Isommille terille löytyy BT40-ER32 sovitin

Setti morsekartioporia

5, 6, 7, 7.9, 8, 9, 9.9,10, 12, 14, 15, 16, 18, 20 mm

  • konekalvaimet 8, 10mm
  • Morse-kartion irrotustyökalu