Liikkuminen työalueella

Helsinki Hacklabin wikistä
Versio hetkellä 12. tammikuuta 2016 kello 14.37 – tehnyt Kremmen (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Käsin kirjoitetuissa ohjelmissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että vältetään kaikissa tilanteissa törmäämästä työkalulla mihinkään. Sen takia on o...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käsin kirjoitetuissa ohjelmissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että vältetään kaikissa tilanteissa törmäämästä työkalulla mihinkään. Sen takia on oltava erityisen varovainen tehtäessä pikaliikkeitä joissa kaikki 3 akselia liikkuvat samaan aikaan, koska tällaiset liikkeet ovat koordinoimattomia. Ei siis ole varmaa mitä rataa pitkin työkalu liikkuu A:sta B:hen. Suositeltava tapa on määritellä työkappaleen yläpuolelle turvallinen taso Z-suunnassa, ja tehdä kaikki nopeat sivuliikkeet tällä korkeudella. Esim jos kappaleen työkoordinaatin Z-arvo on asetettu niin, että kappaleen korkein kohta on vaikka 20 mm referenssin yläpuolella, niin jos turvataso on lukemassa Z=100, niin on varmaa ettei työkalu voi törmätä kappaleeseen missään kohdassa. Näin X/Y -suunnassa liikehtiminen turvatason korkeudella on varmasti vaaratonta. Siis, sen sijaan että paria reikää porattaessa kirjoitettaisi:

G01 Z-10. (reikä 1)
G00 X50. Y100. Z100. (terä katkeaa!)
G01 Z-10. (reikä 2 (joka ei onnistu enää))

kirjoitetaan:

G01 Z-10. (reikä 1)
G00 Z100. (paluu pystysuoraan turvatasolle)
G00 X50. Y100. (sivusiirtymä turvatasolla)
G00 Z1. (pikaliike millin päähän pinnasta)
G01 Z-10. (reikä 2 (joka nyt onnistuu hyvin))

Työstöajan säästämiseksi voidaan siis valita toinen vakiotaso, eli lähestymistaso. Edellisessä esimerkissä se oli 1 millin päässä pinnasta, mutta voi olla jokin muukin. Lähestymisliikkeet voidaan tehdä pikaliikkeenä tähän tasoon asti, mutta sitä lähempänä liikutaan vain työstönopeudella, ei pikaliikkeillä. Kappaleen muodoista riippuu kuinka lähellä on turvallista liikkua, joten tasot pitää päättää tapauskohtaisesti.