Metallijyrsin Reino
Reino-manuaalijyrsin
Reino on työkalujyrsin Taiwanista. Nimensä Reino on perinyt edelliseltä ja edesmenneeltä omistajaltaan, sorvari Reinolta, jonka sorvaamossa jyrsin palveli aina 80-luvun puolivälistä vuoteen 2018. Jyrsimen mukana saimme kattavan määrän työkaluja ja muita esineitä, joista osa on Reinon itse valmistamia tai muokkaamia. Kohtele siis työkaluja ja jyrsintä kunnioituksella, sillä koneistajalle kaikilla niillä on tarkoituksensa ja erityisominaisuutensa.
Jyrsin on melko tarkka kopio amerikkalaisesta Bridgeport-työkalujyrsimestä ja valmistettu 80-luvun alkupuolella. Suomessa tämän mallin jyrsimiä on niiden valtavan määrän ja suosion huomioiden huomattavan vähän. Tämän tyypin ja kokoluokan jyrsimiä on maailmassa valmistanut lukuisat valmistajat niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Aasiassakin, mutta Suomeen niitä ei ole oikein koskaan tuotu. Oletettavasti tämä johtuu Suomen itäsuhteiden takaamasta neuvostokoneiden lyömättömästä hinnasta ja saatavuudesta. Harrastajakoneina Bridgeport-tyyppiset koneet ovat kuitenkin erinomaisia ja haluttuja niiden sopivan koon ja verrattoman monipuolisuutensa vuoksi.
Pöydän mitat ovat 1220x254mm
Peruskäyttö
Poraus
- Päätä kuinka haluat porattavan kappaleen kiinnittää. Kappale on aina kiinnitettävä tai tuettava jotenkin.
- Tarvittaessa vaihda ja kiinnitä pöytään sopiva puristin, sorvin pakka tai vastaava. Yleensä pöydällä on valmiina esimerkiksi pieni vihreä hydraulipuristin. Tämä puristin ei tarvitse avainta kiristykseen, vaan mustasta kahvasta voi kääntää käsin. Kahvassa tuntuu pykälä kohdassa jossa puristus vaihtuu hydraulimäntään. Pykälän ylittäminen voi vaatia hieman voimaa.
- Pöytään tai puristimeen ei saa porata. Tämä on ehdottomasti varmistettava. Paras tapa on kiinnittää porattava kappale niin, että sen alla on tyhjää. Jyrsimen varusteissa on myös erikokoisia alumiini- ja muovipaloja aluspaloiksi.
- Jos karalla ei ole sopivaa työkalunpidintä, esimerkiksi poraistukkaa, vaihda siihen sellainen. Katso työkalun vaihto.
- Poraistukat ovat tarkkuustyökaluja ja jos poranterän varsin on vaurioitunut luistamisesta, se on ensin tasoitettava vaikkapa viilalla jotta poraistukka ei vaurioidu.
- Kytke päävirta päälle, jolloin digitaalinäyttöön tulee lukemat. Numeronäppäimistä voi syöttää halutun lukeman (tai nollan) millimetreinä ja painaa sen jälkeen akselin kirjainta (X, Y tai Z) asettaaksesi lukeman akselille.
- Käynnistä jyrsin vihreästä nappulasta. Valitse sopiva nopeus kääntämällä pään oikealla puolella olevaa variaattorin säätöpyörää. Variaattorin rakenteesta johtuen nopeutta saa säätää vain jyrsimen pyöriessä!
- Hyvin suurilla nopeuksilla (yli 3000rpm) jyrsin saattaa hieman täristä. Tämä ei ole vaarallista, mutta jos tarvitse niin suuria kierroksia, käytät luultavasti niin pientä poraa, että tärinä saattaa haitata poraamista tai rikkoa poranterän, jolloin nopeutta on syytä vähentää.
Työkalun vaihto
Työkalu vaihdetaan löysäämällä työkalunpitimen vetotanko jyrsinpään yläpuolelta 19mm avaimella. Avain roikkuu tavallisesti jyrsinpään oikealla puolella. Prosessi menee seuraavasti:
- Löysää vetotankoa muutama kierros.
- Tarvittaessa pidä karaa paikallaan vetämällä pään vasemmalla puolella olevasta jarrukahvasta ylös tai alas.
- Löysättyäsi vetotankoa muutaman kierroksen työkalu on yleensä jumissa ja tankoa pitää napauttaa työkalun vapauttamiseksi kartiosta.
- Tähän voi käyttää avainta tai messinkivasaraa, jolla lyödään vetotangon päähän jyrsimen pään yläpuolelta.
- On tärkeää, ettei vetotanko ole täysin irti, koska muuten työkalu putoaa irrotessaan ja tangon kierteet vaurioituvat.
- Kun työkalu on hieman irti, kierrä tanko täysin auki samalla pitäen kiinni työkalusta. Poista työkalu.
- Aseta uusi työkalu paikalleen ja kiristä vetotanko.
- Tanko saa olla melko tiukalla. Jos karaa pitää paikallaan jarrulla, jarrulla ei helposti saa pidettyä vastaan niin että tangon saisi liian tiukalle.
Muita huomioita
- Jyrsimen vetotangon pituutta voi ja tarvitsee säätää, koska jyrsimelle on kahdenlaisia työkalunpitimiä. Työkalut erottaa kartion päässä olevasta nupista tai sen puutteesta. Tällä hetkellä pidemmän vetotangon tarvitsevat ER20 ja ER32 pitimet. Tanko ei yllä näiden työkalujen kierteisiin.
- Tankoa voi jatkaa poistamalla tangossa oleva holkki.Nosta vetotankoa ylöspäin kunnes holkki nousee tangon mukana ja poista se.
- Holkkia säilytetään esimerkiksi jyrsimen pöydän päässä olevassa kolossa.
- Vastaavasti holkki pitää tarvittaessa lisätä paikalleen jos haluaa käyttää lyhyemmän vetotangon työkaluja. Työkalut jossa on kartion päässä nuppi eivät kiristy muuten pohjaan saakka ennen kuin vetotanko pohjaa pitimen kierteisiin.
- Vetotangossa on M12-kierre. Näin ollen jyrsimeen käyvät kaikki 30-kartiolla olevat työkalunpitimet joissa on M12 kierre. Niin sanotuissa CNC-pitimissä on lyhyempi kierre, koska niihin on tarkoitettu asennettavaksi vetonuppi automaattista työkalunvaihtajaa varten. Jotta Reinoon kävisi myös tallaiset työkalut, on vetotankoon tehty irroitettava holkki
Rakenne
Automaattisyötöt
Automaattisyöttölaitteet eivät ole käytössä tai kytkettynä tällä hetkellä.
Jyrsimessä on sähköiset automaattisyötöt X- Ja Y-akseleille. Syöttöjen virta kytketään ohjauspaneelista, jolloin syöttölaitteisiin syttyy punainen LED-valo. Syötön suunta valitaan laitteessa olevasta vivusta, joka kytkee vaihteen ja moottorin päälle. Syötön nopeus valitaan vivussa olevasta potikan nupista. Nopeussäädön voi ohittaa ruskeasta nappulasta ja asettaa täysille esimerkiksi paluuliikkeen aikana. Syöttölaitteissa on ylikuumenemissuoja, jonka voi joutua kuittaamaan laitteessa olevasta pienestä punaisesta napista.
Käyttöohje
Jyrsintä on myyty useilla eri merkeillä. Taiwanilaisen valmistajan alkuperäinen mallinimi on Kingrich KR-V2000. Ohessa vastaavan koneen käyttöohje englanniksi.
Reinon työkalut
Avartimet
Avartimilla voi nimensä mukaisesti avartaa olemassolevia reikiä.