Matrix-Fans

From Helsinki Hacklabin wiki
Jump to: navigation, search

MFans0003.jpg


Matrix-Fans

Tyyppi: ilmastointi
Tekijät: Harald,Vesa,Otto
Aloitettu: 1/2012
Tila: HelHal


Idea syntyy

Hackillä oli kesällä hiukan kuuma eikä narkoottiset juotoshuurutkaan helpottaneet oloamme. Eräänä päivänä Otto toi labille laatikollisen PC:n tuulettimia jotka oli löytänyt jostain roskalodjusta (tuo maaginen roskalodju on pääasiallinen matriaalinlähteemme). Koska kukaan ei tarvinnut 100 PC-tuuletinta alettiin miettiä niille jotain hyötykäyttöä. Tuulitunneli ruletettiin pois koska tuulettimet olivat liian pienitehoisia (3.2W). Mieleen muistui kuitenkin edellisissä Assyillä standillä ollut 16 tuulettimen mariisi joka oli vilvoittanut mukavasti oloa. Ilmeisesti suuri fanvooli siirtää isoa ilmamassaa laminaarisemmin kuin samankokoinen pöytätuuletin. Vaikutus tuntuu paljon kauempana. Lisäksi paketin saa kompaktimpaan muotoon.

Toteutus

Tuulettimet ommeltiin yhteen nippusiteillä ja ratkaisu osoittautui lujaksi ja nopeaksi tehdä. Tuulettimet ripustettiin ovien yläpuolelle (suurin osa LAB:n ovista on poistettu). Virtalähteeksi viritettiin 2 luotettua PC:n lähdettä. Jännite on 12V ja virta 3-4A per ovi eli mukavasti rajoissa. Myöhemmin Vesa sotkeentui jotenkin projektiin ja rakensi näppärän säätimen jolla pyörimisnopeutta voitiin säätää (tosin vain eteisen tuulettimiin.) Jatkossa olisikin tarkoitus tehdä kaikkiin tuulettimiin vastaava säädin. Pajan oveen rakennettiin kokeeksi ohjain joka imee ilmaa yläkautta.

Muita faneja

Vastaavanlaisia projekteja on ollut labillä muitakin. Alkuvaiheessa rakennettiin tuulettimista js MDF levyistä pilvenpiirtäjämäisiä torneja. Ne osoittautuivat hiukan kömpelöiksi mutta 1 on vielä käytössä elektroniikkahuoneen ikkunalla. Elektroniikkahuoneessa on myös juotoskäryimuri joka imee juotoskäryt huoneen kattoon (ja suoraan palohälyttimeen ;-). Sekin on koottu projektin ylijäämätuulettimista. Labilla olisi paljon ilmastoinnista kiinnostuneita. Tuleemieleen ainakin saunan anturointi projekti ja kaksi talon anturointiprojektista kiinnostunutta. Seuraavaksi olisi rakenteilla oikea tuulitunneli tosin flektit on siihen liian heppoisia. Ps. Kuvissa näkyvät lentokoneet eivät ole UFOja vaan lentäviä hävittäjä-indikaattoreita.