Kuplakammio

From Helsinki Hacklabin wiki
Jump to: navigation, search

Kuplakammio

Kuplakammio

Tyyppi: Kuplittava piirilevyn syövytysastia
Tekijät: Harald, Vesa
Aloitettu: 2012
Tila: HelHal
GitHub: [NONE]PICT0856shr.JPG

Karkkirasiolla piirilevyjen vaskoolittaminen alkoi riittää, joten rakennettiin tämä kaukalo. Ohjeet ja svgt löytyi instructables:ista täältä Palat leikattiin LAB:n uudella laserleikkurilla. Malli oli liian iso pala LAB:n leikkuriin joten jaoimme osat kahdelle pienemmälle levylle.(Kysy Haraldilta jos tarviit .svg:t). Laserleikkurin käyttö oli kuin naisi raastilautaa eikä yhtä huvittavaa. Moshi biisi tuli tutuksi. Kirous ja kuolema ohjelman kehittäjille.

Kun akryylipalat oli onnistuneesti leikattu niitä hangattiin hartaasti santapaperiin jotta liimapinta olisi murevan karhea. Liimaus tehtiin akryylisementillä. Siinä piti olla tarkkana jotta sementtiä tulisi sopiva määrä eikä se sotkisi paikkoja. Suojasin puhtaat pinnat maalarinteipillä mistä osoittautui päivän parhaaksi ideaksi. Akryylisementti on tujua kamaa (löytyy kemian kaapista) Sitä ei pidä haistella liian pitkään tai aivokuori kärsii.

Liimasin koteleon kolmessa-neljässä vaiheessa. Käytin suunnilleen kaikkia LAB:n puristimia. (ks kuvat dropboxissa). Tulos oli melko tiivis. Pari pientä vuotoa löytyi. Jos akryylisementtiä ei ole koko matkalta näin käynee. Ne oli kuitenkin helppo tukkia. Akryylisementti kovettu UV-valossa. Aika riippuu valon intensiteetistä. Loistevalot riittävät jos ei ole kiire. Itse annoin sementtini kovettua yön yli ennen kuin irrotin puristimet.

Omatekoinen kuplahajoitinviritelmä ei toiminut toivotusti joten rakensin jämäpaloista paremman joka toimii tyydyttävästi. Joskin instructablesin ilmakiviversio on valovuoden sitä edellä. Rakennan sellaisen kunhan löydän sopivan ilmakiven. Kuplien poreilun katselu on jotenkin rauhoittavaa. Vähän kuin istuisi takan edessä.

Seuraavaksi on tarkoitus kokeilla hapon lämmitintä. Kirjallisuus väittää +45 astetta (tai yli) ideaaliseksi. Täytyy itse todeta.

Päivitys: Haponlämmitin on nyt valettu ( 20W lämpövastus ) XOR:iin (polystyreenihartsia) 5 wattinen osoittautui liian kesyksi. Meillä on myös xoriin valettu termistori. Enää tarvitaan säätöpiiri. Seuraavana pitäisi koittaa saada Ph-anturi antamaan lukemia. Seuralla kun sattuu olemaan sellainen kaapissa. Täytyy vain selvittää sen ominaiskäyrä.

Jatkossa on tarkoitus kehittää lisää vaihtoehtoisia piirilevynprotoilumuotoja kuten:

  • Piirilevyn jyrsintä [[1]]
  • Piirilevy laminaattori
  • Kupari-Kloridi syövytys
  • Sähköinen etsaus [[2]]


Follow the leader

Viimeisimmän tiedon edistymisestä löydät kirjoitusalustalta: http://kirjoitusalusta.fi/hacklab-PCB-poreallas

Kuvia dropboxissa: https://www.dropbox.com/sh/nxz1nxq0r6kgcle/cmzwaQc0Ra

Instructables: http://www.instructables.com/id/Circuit-Board-Lab-POV-Business-Card/step1/Design-an-Etch-Tank/