Limumaatti

Helsinki Hacklabin wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Limumaatti
Aloitettu: 2011
Tyyppi: juomateline
Tekijät: Suovula, Jautero
Tila Valmis
GitHub [1]

Sisällysluettelo

Kuvaus

Kuva limuautomaatin ensimmäisestä versiosta

Niitä varten on rakennettu Hacklabin jääkaappiin teline, jonka tarkoituksena onauttaa ottamaan kylmiä juomia. Ideana on, että pullot ovat jääkaapissa jonossa (FIFO), josta aina otetaan ensimmäinen (kylmä) pullo ja johon uusi (lämmin) pullo laitetaan viimeiseksi. Pullo kylmenee jääkaapissa matkatessaan jonossa viimeisestä ensimmäiseksi. Pullojen (ja tölkkien) kuljetuksesta huolehtii painovoima, koska pullot ovat telineessä takaosassa vinoilla tasoilla ja tölit etuossassa pystysuorissa lokeroissa, kuten vasemmalla olevasta kuvasta näkyy. Pullot liikkuvat oikealta vasemmalle ja tölkit ylhäältä alas.

Nykyinen toimintatapa

Kaikki limut maksavat 1,50€. Rahat maksetaan jääkaapin päällä olevaan metallipurkkiin. Kun on ottanut jääkaapista juoman, laitetaan uusi tölkki jonon perään. Ne löytyvät jääkaapin vierestä alimmasta laatikosta. Tyhjä tölkki joko laitetaan pantillisten tölkkien ja pullojen astiaan, jos se kuuluu palpa-järjestelmään. Muussa tapauksessa se puristetaan kasaan ja laitetaan SER-astiaan.

Limukassan hoitaminen

Säännöllisin välein limukassan hoitaja kerää metallipurkista rahat ja siirtää ne Holvin tilille, josta ne käytettään uusien limujen ostamiseen yms.

Itse olen toiminut niin, että noin viikon välein olen laskenut jäljellä olevat juomat sekä purkissa olevat rahat ja merkannut ne kirjanpitovihkoon. Sen jälkeen olen jättänyt pienen vaihtorahakassan purkkiin ja laittanut loput rahat talteen kangaspussukkaan. Myös vaihtokassan suuruuden olen merkinnyt vihkoon. Näin olen voinut laskea kassan vajeen/ylijäämän. Purkissa olevat rahat - ((edellisen merkinnän juomat - jäljellä olevat juomat) * 1,5 + edellisen kerran vaihokassa). Tätä lukua varten on myös oma sarakkeensa vihossa. Kun pussukaan on kertynyt noin 100 euroa olen siirtänyt rahat TalletusOtolla tililleni ja siirtänyt ne sieltä Holviin. (Käytännössä siten, että olen tehnyt Holvissa itselleni laskun tallettamalleni summalle ja maksanut sen.) Uusien limujen ostaminen tapahtuu periaatteessa niin, että kerään ostokset Verkkokauppa.com:n ostoskoriin ja lähetän sen juomien hakijalle. Hän tekee tilauksen ja maksaa sen Klarna-laskulla. Sen jälkeen hän lähettää laskun minulle ja maksan sen Holvi-tililtä. Tämä sen takia, että laskulla maksaessa pitää tilaajan olla hakija. Tuossa on ollut hakijakohtaista vaihtelua.

Tietokoneeseen asennettu softa

Limukassan rahoilla on ostettu raspberry Pi, NFC-lukija, LCD-näyttö, PoE-virtalähde yms. joista on tarkoitus koota seuraava versio limumaatista. Ohjelmisto löytyy [GitHubista]. Ajatuksena on, että jäsen laittaa etukäteen rahaa Holvi-tilille ja sen jälkeen hän voi maksaa limunsa näyttämällä avainperänsä lukijalle.