Koeohje

Kohteesta Helsinki Hacklabin wiki
Versio hetkellä 28. tammikuuta 2021 kello 12.12 – tehnyt Kremmen (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Lotta ajokoe - kokeen vastaanottajan ohje ========================================= Kokeeseen osallistuu kaksi henkilöä: 1: kokelas joka hakee Lotan itsenäistä käyttövaltuut...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lotta ajokoe - kokeen vastaanottajan ohje

=============================

Kokeeseen osallistuu kaksi henkilöä: 1: kokelas joka hakee Lotan itsenäistä käyttövaltuutusta 2: vastaanottaja joka on Lotan käyttöön valtuutettu, ja kokeen vastaanottajaksi erikseen hyväksytty käyttäjä.

Ajokokeen tarkoitus on varmistaa kokelaan riittävä osaaminen, valmiudet ja ymmärrys koneen turvalliseen käyttöön ja hyvien työtapojen noudattamiseen. On erityisesti varottava kouluttamasta kokelasta kokeen aikana koska tarvittavat tiedot ja taidot pitää olla tässä vaiheessa omaksuttuna. Mikäli kokelasta joudutaan neuvomaan, siitä on tehtävä vastaava virhekirjaus pöytäkirjaan ja se vaikuttaa kokeen lopputulokseen.

Ajokoe suoritetaan kokelaan ja vastaanottajan kahdenkeskisenä tapahtumana, paikalla ei ole muita kokeen kestäessä. Muiden läsnäolo aiheuttaa ei-toivottua häiriötä ja koetilanteessa käydyt keskustelut ei kuulu ulkopuolisille. Tästä pidetään kiinni. Kokeen aikana lottahuone on varattu koesuoritukselle ja ovelle laitetaan lappu jossa on yksiselitteisesti pääsy kielletty kokeen aikana.

Koneen turvallinen käyttö tarkoittaa ensisijaisesti henkilövahinkojen välttämistä ja toissijaisesti koneelle aiheutuvien vahinkojen välttämistä.

Koesuoritus koostuu Lotan normaaliin käyttöön liittyvistä toimenpiteistä. Kokeen alussa kone on kylmä ja alustamaton. Mitään kokeessa tarvittavia työkaluja ei ole makasiinissa valmiina. Kokeen aikana vastaanottaja varmistaa, että kokelas osaa omatoimisesti valmistella koneen työstöä varten, suorittaa annetun tehtävän hyvien työtapojen mukaisesti sekä lopuksi jättää koneen asialliseen tilaan seuraavaa käyttäjää varten. Kokeessa jyrsitään yksinkertainen testikappale, johon tulee sisältyä vähintään kaksi työkalua ja vähintään yksi työkalun vaihto. Yksi testikappale on liitteenä. Kokelaalle annetaan työstöohjelma koneeseen valmiiksi ladattuna koska kokeen tarkoitus ei ole testata mallinnusta tai ohjelman latausta.

Vähintään seuraavat tomenpiteet tulee sisältyä koesuoritukseen.

1. Koneen käynnistys, akselien kalibrointi 2. Annetun ohjelman haku työmuistiin. Tarvittavien työkalujen tunnistus ohjelmasta (ne pitää olla kommentteina alussa, kuten esim. Fusion tuottaa ne). Jollei ole, kokeen vastaanottaja ilmoittaa tarvittavat työkalut. 3. Työkalujen haku, sopivien kiinnittimien valinta, työkalujen asianmukainen istuttaminen. 4. Työkalujen lataus makasiiniin, työkalujen pituuskalibrointi. 5. Työkappaleen kiinnitys pöytään tai puristimeen. 6. Käsinajo, esim pintojen oikaisu tms. 7. Työkappaleen koordinaattien mittaus ja ohjelmointi käytettävään työkoordinaatistoon 8. Työstö automaattiajolla 9. Automaattiajon päättäminen, koneen siivoaminen ja sammutus

Jokaiseen toimenpiteeseen liittyvät yksittäiset suoritukset pitää tapahtua labilla omaksuttujen käytäntöjen mukaisesti. Vähänkään isommat poikkeamat tulee merkitä pöytäkirjaan ja ne vaikuttavat loppuarvosteluun. Kokelaan pitää kysyttäessä osata perustella jokainen työvaihe.

Vaihe Toimenpide max vp. Huom
1 Koneen käynnistäminen
Pääkytkin
Ohjaimen sähköt

1
1
Esimerkki
2 Pulpetin toimintojen tunnistaminen
Vaihto ajomoodien välillä (AUTO-MDI-MPG)
Painiketoimintojen tunnistaminen (5 painiketta)
Hälytysvalojen tunnistaminen

2
0-5
2
Esimerkki
3 Käsinajo
Akselien kalibrointi
MPG käyttö eri skaaloilla
Jog eri nopeuksilla 20 -200mm/min
Paluu kovalta päätyrajalta

5
2
2
2
Esimerkki
4 Työkalun kiinnitys ja kalibrointi (8-12mm tappi, ER20 pidin)
Holkin kasaus oikeassa järjestyksessä
Jyrsintapin kiinnitys (syvyys min 3D)
Siirtyminen MDI-tilaan
Makasiinipaikan valinta
Työkalupitimen vienti karalle
Työkalun pituuskompensoinnin ajo

2
2
1
2
1
10
Esimerkki
5 Puristimen kiinnitys ja kalibrointi Esimerkki Esimerkki
6 MDI-ajo Esimerkki Esimerkki
7 Automaattiajo Esimerkki Esimerkki
8 Esimerkki Esimerkki Esimerkki

Lotta ajokoe Pvm Kokelas Vastaanottaja 4 Työkalun kiinnitys ja kalibrointi (8-12mm tappi, ER20 pidin)


5 Puristimen kiinnitys ja kalibrointi Piipparin tai wobblerin kiinnitys karalle 2 Puristimen kiinnitys pöytään 1 Puristimen koordinaattien mittaus ja syöttö (G54) 10

6 MDI-ajo Karan kierrosnopeuden valinta 2 Työstöliike annetulla syötöllä annettuun koordinaattiin 2

7 Automaattiajo Siirtyminen automaattiajolle 1 Single step moodi 1

Ajokoe hyväksytään jos virhepisteitä YHTEENSÄ VÄHEMMÄN KUIN 10