Ero sivun ”G02 ja G03 Ympyrän kaaret” versioiden välillä

Kohteesta Helsinki Hacklabin wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 3: Rivi 3:
 
<br />
 
<br />
 
G17: Interpolaatiotaso XY<br />
 
G17: Interpolaatiotaso XY<br />
G18: Interpolaatiotaso YZ<br />
+
G18: Interpolaatiotaso ZX<br />
G19: Interpolaatiotaso ZX<br />
+
G19: Interpolaatiotaso YZ<br />
  
  

Versio 11. tammikuuta 2016 kello 12.08

G02: ympyräinterpolaatio myötäpäivään
G03: ympyräinterpolaatio vastapäivään.

G17: Interpolaatiotaso XY
G18: Interpolaatiotaso ZX
G19: Interpolaatiotaso YZ


G02G03 1.PNG


Kaari määritellään päätepisteiden ja ympyrän keskipisteen avulla. Keskipisteen tulee olla samalla etäisyydellä molemmista päätepisteistä tai ohjain pysähtyy virheeseen.
Ympyrän lähtöpiste on se kohta jossa työkalu on toiminnon alkaessa. Päätepiste määritellään XYZ-koordinaateilla (huomioiden voimassa oleva interpolaatiotaso).
Ympyrän keskipisteen määrittämiseen on kaksi vaihtoehtoa, joko apukoordinaatit I, J, K, tai säde R. Apukoordinaatit ovat suhteellisia siten, että keskipisteen etäisyys alkupisteestä on X+I, Y+J, Z+K (2 kolmesta interpolaatiotaso huomioiden).


Syntaksi:
G02 X_ Y_ Z_ {I_ J_ K_} | {R_} | F_
G03

Interpolaatiokäsky sallii päätepisteen määrittelyssä kaikki kolme koordinaattia. Tällöin ympyränkaari interpoloidaan valitussa tasossa, ja kolmannen akselin suunnassa tapahtuu lineaarinen liike alkuasemasta annettuun loppukoordinaattiin. Näin saadaan työstettyä helixejä, eli kierteisiä sylinterinmäisiä upotuksia. Lotan Fanuc-ohjain toimii siten, että mikäli loppupistettä ei anneta lainkaan, toiminto interpoloi täyden ympyrän annetun keskipisteen ympäri. Tämä tekee erityisen helpoksi työstää ympyröitä ja kierteisiä ympyräupotuksia antamalla päätepisteestä kolmas, interpolaatiotason normaalisuuntainen koordinaatti.